Streek-GR Kempen // deel 5: Zoersel – Pulderbos

  • 4 min read
Het Boshuisje Zoersel

Vandaag startte de verderzetting van onze wandeltocht langsheen de Streek-GR Kempen in de gemeente Zoersel. Deze gemeente bestaat uit drie deelgemeenten (Sint-Antonius, Halle en Zoersel) en werd vroeger omschreven als ‘Surcele’. De geschiedenis van deze drievoudige gemeente is terug te vinden in een oude boerderij naast de kerk dat dienst doet als streekmuseum: ‘het Zoersels heemhuisje’.

Deel 1, 2, 3 en/of 4 van onze tocht langs de Streek-GR Kempen gemist?
Streek-GR Kempen // deel 1: Hoogstraten – Rijkevorsel
Streek-GR Kempen // deel 2: Rijkevorsel – Sint-Lenaarts
Streek-GR Kempen // deel 3: Sint-Lenaarts – Oostmalle
Streek-GR Kempen // deel 4: Oostmalle – Zoersel

Aangezien we op de derde zondag van de maand in Zoersel waren, “toevallig” de dag waarop het heemhuisje geopend was, konden we niet anders dan eerst wat geschiedenis op te snuiven vooraleer we aan de wandeling zouden beginnen. Tijdens ons bezoek aan het heemhuis, merkten we op dat er (vroeger) in Zoersel een gevoelige kwestie heerste: de kap van een lindeboom. Gedurende 800 jaar was deze boom het hart van het dorpsplein. Toen de boom in 1974 werd gekapt, was men daar dan ook alles behalve blij om. Gelukkig werd de lindeboom niet zomaar gereduceerd tot brandhout, maar werd er een indrukwekkend beeldhouwwerk van gemaakt door twee kunstenaars: “Pol en Mariëtte”. Pol Van Esbroeck kerfde maar liefst 85 figuren in de stam van de boom: de eerste vrouwelijke burgemeester, de molenaar, een Zoerselse non… In de takken van de lindeboom creëerde Mariëtte Coppens een uitgebeelde versie van ‘De Loteling’, een roman van Hendrik Conscience.(1) Dit beeldhouwwerk is te bezichtigen in ‘het lindepaviljoen’ (wat wij jammer genoeg niet konden doen met dank aan de covid-19-maatregelen). Er bestaat trouwens ook een ‘Pol en Mariëtte wandeling’. Deze 9 km lange wandeling leidt je langsheen de plekken waar de volksfiguren die op de lindeboom staan vroeger leefden en is voorzien van borden met telkens wat uitleg.

Nadat we onze portie geschiedenis wel binnen hadden, konden we eindelijk beginnen aan dat waarvoor we naar Zoersel waren gekomen: de Streek-GR Kempen. Al snel verlieten we het dorpscentrum en kwamen in het groen terecht. Net buiten het dorpscentrum bevindt zich het ‘Zoerselhof’. Dit domein bestaat uit een uitgestrekt bos en beschikt over een eigen kasteel uit de 18e eeuw. Misschien nog interessanter dan het witte kasteel, was het ‘Boshuisje’. Dit stokoud, pittoresk  gebouwtje zou dienst hebben gedaan als inspiratiebron voor Hendrik Conscience om zijn eerder vernoemde roman ‘de Loteling’ te schrijven. Vandaag is dit gebouw nog steeds een toeristische trekpleister en een restaurant dat beschikt over een eigen bier. Ideaal voor ons om tussenpauze te houden tijdens onze wandeling.

Voldaan van bier (en ijskoffie voor Andy) vertrokken we weer richting de volgende gemeente op onze lijst, Zandhoven. De gemeente Zandhoven, goed voor zo’n 13.000 inwoners, beschikte vroeger over één van de belangrijkste rechtbanken. Het grootste deel van provincie Antwerpen, Noord-Brabant (Nederland) en Breda behoorden tot dit rechtsgebied. Tijdens de 18e eeuw werd de rechtbank vervangen door een vredegerecht. Sinds 1844 bevindt dit vredegerecht zich samen met het gemeentehuis in het opvallend wit gebouw in het dorpscentrum (2). Voor de generatie van onze grootouders was Zandhoven tijdens de tweede helft van de vorige eeuw echter vooral gekend voor de typische baandancings: danszalen voorzien van automatisch spelende orgels met daarvoor een bruin geruite dansvloer waarop bussen vol senioren zich tijdens de namiddag lieten gaan (al dan niet onder invloed van menig donker bier) op de vrolijke tonen van “het Vlaamse lied”. De in de Kempen en omstreken wereldberoemde dancings, zoals ‘De 14 billekens’ en ‘Willem Tell’, behoren jammer genoeg tot het verleden en hebben plaats gemaakt voor minder indrukwekkende etablissementen, zoals een fitnesscentrum en een chinees restaurant.

Na onze passage doorheen het centrum van Zandhoven begon de avond te vallen en was het hoog tijd om verder te trekken naar de eindbestemming. Na een korte wandeling langsheen binnenpaden, velden en bos (met bijhorende boskapel), kwamen we – netjes voor het donker – werd aan in Pulderbos, een deelgemeente van Zandhoven.

Deze wandeling zelf eens maken? Check ’em op wikiloc.