Streek-GR Kempen // deel 4: Oostmalle – Zoersel

  • 4 min read
Een schuurtje in het natuurgebied 's Herenbos met poort in de typisch Kempische rood-wit kleuren.

Voor het vierde luik van de Streek-GR Kempen stond een wandeling van Oostmalle naar Zoersel op de planning, goed voor 11 km. Parkeren deden we op de parking van ‘Domein de Renesse’ in het hartje van Oostmalle.

Deel 1, 2 en/of 3 van onze Kempische trip gemist?
Streek-GR Kempen // deel 1: Hoogstraten – Rijkevorsel
Streek-GR Kempen // deel 2: Rijkevorsel – Sint-Lenaarts
Streek-GR Kempen // deel 3: Sint-Lenaarts – Oostmalle

‘Domein de Renesse’ bestaat uit een mooi bos rondom het kasteel van Oostmalle. Het kasteel dateert uit de 15e eeuw, maar werd na honderd jaar reeds grotendeels verwoest tijdens een opstand tegen keizer Karel V. De overblijfselen van het kasteel werden echter terug opgebouwd tot één van de mooiste herenhuizen uit die tijd met als opvallendste eigenschap de goudkleurige, leien daken. In de loop der tijd kwam echter ook dit herenhuis in verval en werd het gerestaureerd tijdens de 19e eeuw. Tijdens deze restauratie werd ook het omliggend domein uitgebreid met een Engelse tuin en werden o.a. mammoetbomen (sequoia’s) aangeplant die nu nog steeds te bewonderen zijn (alleen zijn ze nu net wat groter en indrukwekkender dan toen 😜). Na verbouwingen en restauraties in de loop van vorige eeuw kreeg het kasteel uiteindelijk haar huidige vorm (1). Het is zeker de moeite waard om het domein en het kasteel te bezoeken. Je kan trouwens op sommige dagen ook iets drinken in de ridderzaal van het kasteel en er is eveneens de brasserie ‘Het Koetshuis’ aan de parking van het domein. Bovendien kan je ook een fietstocht maken die de oude stoomtramlijn volgt die zo’n 130 jaar geleden de steden (Antwerpen, Turnhout) verbond met de Kempense gemeenten Malle, Lille, Ranst, Zandhoven en Zoersel, samen ‘het Land van Playsantiën’ genoemd.

Vanuit het domein de Renesse staken we de steenweg over naar het aanpalend natuurgebied ‘’s Herenbos’. Dit domein is één van de mooiste bossen die je kan vinden in de Noorderkempen: prachtige bomen, beekjes, grasvelden en heide. Het bos is geëvolueerd van een jachtbos naar een houtexploitatiebos en vervolgens naar een idyllisch ingericht kasteelbos met Franse tuinen (2). Dit laatste konden we nog duidelijk zien aan een cirkelvormig overblijfsel van wat ooit waarschijnlijk een adellijk, romantisch binnenpleintje was. Verschillende vervallen poorten en wanden omgeven er een ronde vijver met centraal een klein eilandje vol struiken en bomen. Het feit dat men tot enkele jaren terug niet op het domein mocht komen kan misschien wel hebben bijgedragen tot de mooie natuur die er nu overheerst.

Vervolgens kwamen we terecht in het gehucht Zalfen (of Salphen) waar de Sint-Antoniuskapel zich bevindt. Deze kapel uit 1626 zou volgens de legende zijn opgetrokken tijdens de pestepidemie ter nagedachtenis van de overleden (en ter plaatse begraven) kinderen van één van de gevluchte inwoners uit Oostmalle (3).

Sint-Antoniuskapel in Zalfen (Malle)
De Sint-Antoniuskapel in het gehucht Zalfen (Malle)

Uiteindelijk kwamen we terecht in Einhoven, een gehucht van Zoersel, waar we het vliegveld van Malle-Zoersel passeerden. Blijkbaar hadden we een goed moment uitgekozen om er langs te wandelen, want zowat iedere 10 minuten werd er een zweefvliegtuig omhoog getrokken door een ander vliegtuig om vervolgens naar beneden te… je raadt het nooit… zweven. Leuk om eens te zien. Verder is er in Einhoven centrum (als je het al zo mag noemen) een permanente kerststal te vinden waar er jaarlijks een kerstspel wordt opgevoerd. Aangezien wij er passeerden in putje zomer was er geen kribbe, os of ezel te bespeuren, maar de stal was toch een welgekomen plekje voor een drinkpauze.

Nadien was het niet ver meer of we bereikten onze eindbestemming, Zoersel. Als afsluiter beslisten we om de Zoerselse Sint-Elisabethkerk te bezoeken. Oorspronkelijk was Zoersel een gehucht van Westmalle en was er dus geen eigen kerk. Wel werd er in de 13e eeuw een altaartafel (een kapel waarin er geen mis mocht worden gehouden) gebouwd. In 1529 werd dan uiteindelijk de huidige kerk gebouwd. Na, door onze onhandigheid, eventjes opgesloten te hebben gezeten in de pikdonkere inkomhal van de kerk, vonden we buiten tot onze verbazing een bank met daarop Andy’s favoriete stripfiguur, Marcel Kiekeboe. Nog snel poseren met zijn idool en we waren klaar om onze benen weer even wat rust te gunnen en op te laden voor de volgende dagtrip!

Standbeeld van Marcel Kiekeboe aan de kerk van Zoersel

Deze wandelroute zelf eens volgen? Check ‘em op wikiloc.