Streek-GR Kempen // deel 2: Rijkevorsel – Sint-Lenaarts

  • 2 min read

Voor de tweede etappe van het grote routepad beslisten we om het iets kalmer aan te doen en de wandeling te beperken tot 8 km. Kwestie van onze voeten en knieën wat te sparen en rustig onze conditie op te bouwen (we zijn nu eenmaal dertigplussers). Gepakt en gezakt waren we helemaal klaar om de GR verder te zetten van Rijkevorsel naar Sint-Lenaarts.

Deel 1 gemist? → Streek-GR Kempen // deel 1: Hoogstraten – Rijkevorsel.

Rijkevorsel

Rijkevorsel – of “Veussel” voor de kempenaars – is een gemeente met 12.000 inwoners en kent haar oorsprong in de 12e eeuw. Tijdens de Middeleeuwen ontstond er een dorpje rond een driehoekig plein, Vorsel. Door de grote welvaart en groei die het dorp kende kreeg ze aan het begin van de 15e eeuw een nieuwe naam, Rijkevorsel. Met de komst van het kanaal in de 19e eeuw kreeg de gemeente een eerder industrieel karakter dat vooral gekenmerkt werd door steenbakkerijen, sigarennijverheid en diamantslijperij (1).

Rotonde in het centrum van Rijkevorsel met zicht op de Sint-Willebrorduskerk en het "oorspronkelijke' gevelfragment op de parking links van de kerk.
Rotonde in het centrum van Rijkevorsel met zicht op de Sint-Willebrorduskerk en het “oorspronkelijke’ gevelfragment op de parking links van de kerk.

Starten en parkeren deden we ditmaal aan de Sint-Willebrorduskerk in het centrum van Rijkevorsel. Oorspronkelijk dateert de kerk uit de 16e eeuw, maar ze werd nagenoeg volledig verwoest in 1944. De huidige kerk werd in 1952-1954 opgebouwd en een gevelfragment van de oorspronkelijke kerk werd naast het nieuwe gebouw gereconstrueerd. Deze “oorspronkelijke” wand kan je nog steeds zien op de kleine parking naast de kerk.

Tussen de boerderijen door naar Sint-Lenaarts

Vanuit het centrum kwamen we al snel terecht in de groene omgeving die Rijkevorsel omgeeft. Tijdens onze korte, maar krachtige wandeling over de typische met eikenbomen geflankeerde paden kregen we een overvloed aan maïsvelden, aardbeikwekerijen, oude hoeves en nog meer maïsvelden te zien vooraleer we aankwamen in Sint-Lenaarts. Je weet wel, dat andere dorp dat gekend is voor haar steenbakkersverleden, maar dat is leesvoer voor onze volgende wandeling langsheen de Streek-GR Kempen.

Deze wandelroute zelf maken? Check ’em op wikiloc.